מילון קפה

א

איחסון – את הקפה יש אחסן בהקפאה או בקירור במיכלים אטומים בלבד לאוויר, אור ולחות. רצוי מאד לאחסן את הפולים השלמים ולטחון ממש לפני השימוש על מנת להנות ממגוון הארומות של הקפה.

איטליה – האמא של הלטה והאבא של האספרסו, מעצמת קפה עולמית אשר שינתה את הרגלי שתיית הקפה בעולם כולו. למרות שהקפה האיטלקי ידוע באיכותו והאיטלקים ידועים כצרכני קפה, איטליה נמצאת רק במקום ה –12 בצריכת הקפה בעולם עם צריכה של כ- 4 קג' לאדם בשנה.

אייריש קופי – קוקטייל ע"ב קפה מפורסם, מעורבב ע"י קפה פילטר, וויסקי אירי וקצפת. ישנם גירסאות נוספות שנרקחו עם השנים והן משלבות משקאות אלכוהולים נוספים כגון: אייריש קרים, קהלואה וכו'…

אספרסו – הקפה הכי מוכר ומזוהה עם האיטלקיות ועם הקוליות, נמזג לכוסות קטנות ונשתה בשלוק אחד. מכיל 7 גרם קפה וכ- 30 מל' מים.

 

ב

באר – יחידה פיזקאלית שאמצעותה נמדד הלחץ במכונות אספרסו, הלחץ במכונה תעשיתית צריך להיות על כ- 9 באר.

בלו מאונטיין – אחד מזני הקפה אאיכותיים והיקרים שקיימים, גדלים בג'אמייקה בחווה הנקראת בלו מאונטיין.

ברזיל – יצרנית הקפה הגדולה בעולם, באמצע המאה ה- 18 הפך הקפה לענף החקלאות המוביל במדינה.

בריסטה – ברמן של קפה, אחראי על עשיית משקאות הקפה.הוא לא רק מומחה להפקת האספרסו המושלם ספל אחרי ספל-, בקצב מסחרר ובדיוק מירבי, אלא גם אומן של הקצף החלב הקטיפתי.

 

ג

גיאוגרפיה – צמח הקפה גדל באקלים טרופי ממוזג ותפוצתו בעולם משתרעת מדרום ומרכז אמריקה במערב, ופפואה ניו גיני במזרח. הקפה גדל גם באפריקה, הודו, סרי לנקה, ויטנאם ועוד…

גרניטה – סורבה איטלקי גבישי עשוי קפה, אם כי רמת הגבישיות שונה מאזור לאזור ככל שמדרימים באיטליה ונעשה חם יותר החתיכות בגרניטה גדולות יותר. הגרניטה מוגש כמנת ביניים בארוחה, לניקוי החיך או כנשנוש מעורר באמצע היום.

גוף – הרגשת הכבדות או הסמיכות של הקפה בפה, הקפה לא באמת סמיך, אלה רק טעמו. סוגי קפה מסויימים כמו במקסיקו יהיו בעלי גוף קל ואחרים כמו סומטרה לדוגמא יורגשו ככבדים ומלאים יותר.

 

ה

היסטוריה – האספרסו האיטלקי, הקפה התורקי, האו לה הצרפתי, אבל המוצא של כולם הוא באתיופיה.ולמרות שהקפה הוא צמח עתיק יומין שתייתו החלה רק לפני כ- 1000 שנים.

הפוך – הגירסה הישראלית לקפוצ'ינו האיטלקי, שמו ניתן לו מעצם העובדה כי בניגוד לקפוצ'ינו שתחילה מוזגים את האספרסו ולאחריו החלב החם, בהפוך מוזגים את החלב החם ולאחריו את מנת האספרסו וכך יוצרים קפה בשלושה צבעים.

 

ו

ואקום – הדרך הטובה ביותר לשמירת הקפה מספיכת לחות, אור, אוויר וריחות היא אריזת הואקום.

 

ז

זנים – קיימים זני קפה רבים הגדלים פרא אך ישנם שני זני קפה עיקריים: הערביקה והרובוסטה. על אף ההבחנה הברורה בין השניים, משתנות איכויותיו של כל זן בהתאם למקום הגידול ולאופן הטיפול בפולים.

 

ח

חומציות – מורגשת בחלק האחורי של הלשון, החומציות היא הרעננות של הקפה. יש להבדיל בין חמיצות שמשמעה טעם חמוץ, לבין חומציות, שיותר מורגשת מאשר נטעמת. שיטת עיבוד הקפה היא המשפיעה על חומציות הקפה, בשיטה הרטובה נקבל קפה בעל חומציות נמוכה יחסית ואילו בשיטה היבשה נקבל קפה בעל חומציות גבוהה יחסית.

חלב – את החלב מוסיפים לזהב השחור על מנת לקבל מגוון גדול יותר של משקאות המעורבבים עם

חלב מוקצף. גורם ההקצפה בחלב הנו החלבון וליתר דיוק חלבוני מי הגבינה.

 

ט

טחינה – לאחר קטיף פולי הקפה, עיבודם וקלייתם נטחן הקפה בהתאם לסוג הקפה המבוקש.

טמפרטורה – בשונה למה שנהוג לחשוב את החלב בקפוצ'ינו אין להרתיח וליתר דיוק הטמפרטורה הנכונה היא 67 מעלות צ'לזיוס ומנה של קפה אשר יוצאת מהמכונה בטמפרטורה של כ- 65 מעלות.

טעם – טעם הקפה נע בין מרירות, חמיצות, ומתיקות עם סמיכות משתנה.

 

כ

כוס – את משקאות הקפה השונים שותים בכוסות שונות עפ"י סוג הקפה וכמות החלב במשקה. הקובנים שותים את הקפה שלהם באצבעון קטנטן, חריף ומרוכז. את האספרסו שותים בכוס חרסינה קטנה, התורכי הולך יופי בכוס זכוכית קטנה מזכוכית פשוטה, תוספת החלב להפוך דורשת ספל והצרפתים מעדיפים את הקפה או לה בקעריות מרק בעלות דופן רחב.

 

מ

מגורען – קפה נמס אבקתי שגובש בתהליך מיוחד לגרגרים גדולים.

מוקה – עיר נמל בתימן שהייתה פעילה מאד בסחר בקפה כבר במאה ה- 16. בנוסף זהו שמו של זן איכותי מסוג ערביקה.

מכונת אספרסו – המכונה הומצאה בראשית המאה ה- 20 בשנת 1901 ע"י לואיג'י בזארה. את המכונה שאנו מכירים כיום שיכללה בשנת 1961 חברת "פאהמה" ויצרה את אם כל המכונות שנקראה פאהמה E-61 בעלת משאבה ווליומטרית שסיפקה לחץ אחיד ומדוייק. מכונה זו משמשת כבסיס לכל המכונות עד עצם היום הזה.

מקיאטו – מנת אספרסו קצר או כפול מוכתמת במעט קצף חלב.

מקינטה – פירוש המילה מקינטה הוא מכונה קטנה. מדובר מקומקום כפול ומתברג המשמש להכנת אספרסו ביתי. את המקינטה תמצאו כמעט בכל בית באיטליה. הפעלת המקינטה הוא תהליך מאד פשוט כך שבבסיסה של המקינטה מוזגים את המים, מעליהן מניחים מסננת עם קפה טחון (בינוני), מבריגים את החלק העליון ומבשלים על האש. המים הלכודים במיכל התחתון חולטים ומאדים את גרגרי הקפה המצויים במיכל האמצעי. ככל שהטמפרטורה עולה, עולה הלחץ במקינטה מה שמאפשר את החליטה.

 

נ

נמס – בשנת 1938 המציאה חברת נסטלה את הקפה הנמס המוכר לכולנו. את הקפה הנמס מייצרים בתהליך של בישול גרגרי קפה בתהליך מורכב שבו ממצים מהם את טעמי הקפה עד קבלת נוזל כהה וסמיך.הנוזל שמתקבל מותז בלחץ במגדל ייבוש שגובהו 20 מטר ומיובש באוויר חם. הטיפות המותזות מתייבשות בזמן נפילתן לקרקע ונוחתות בצורת גרגר. כדי להשיג קפה מגורען , מגבשים את הגרגרים בעזרת קיטור לגבישים שעליהם מתיזים שמן המופק מפולי קפה.

נטול קפאין – קפה שטוהרו ממנו כ- 97% מנוכחות הקפאין.

 

ס

סודה – בכל בית קפה שמכבד את עצמו מגישים לצד האספרסו כוס קטנה של סודה, כדי שזו תנטרל את החומציות בפה. כך שיהיה ניתן להרגיש את טעמו האמיתי של הקפה.

 

ע

ערך תזונתי – פולי קפה מכילים בין 8-12 אחוז שומן. 2-3 אחוזי סוכר, 11-13 אחוז חומרים חנקניים, 1-2 אחוז קופאין, טריגונלין, חומצת קפה טאנינית ושמנים אתרים, כדוגמת קפאול המעניקים לקפה ריח מיוחד.

 

פ

פיניש – מושג חדש יחסית בעולם הקפה הנלקח דווקא מעולם היין, הכוונה היא לטעם שנשאר בחיך לאחר בליעת הקפה. הפיניש נמדד עפ"י עוצמת הטעם והזמן שהוא נשאר בחיך.

פירותיות – בארומות והטעמים של הקפה ניתן להבחין בגוון של פירותיות של פירות הדר ופירות יער.

פילטר – קפה פילטר הוא קפה מסונן לעיתים בקומקומים מרכזיים ולעיתים במנות אישיות קטנות המתלבשות על הכוס.

פרקולטור – מכשיר להכנת קפה פילטר באמצעות פילטר המצוי בתוכו.

 

 

צ

צריכה – הישראלי הממוצע שותה כ- 700 כוסות קפה בשנה שהם כ- 3.5 ק"ג. הצרכנים הגדולים הם הסקנדינבים אשר שותים כ- 13 ק"ג בממוצע בשנה ואילו בניגוד למה שחושבים האיטלקים שותים רק 4 ק"ג בשנה. עפ"י סקרים שנעשו בארץ עולה כי 43% מהציבור הישראלי שותה 2-3 כוסות קפה ביום, 17% מהציבור הישראלי שותה 4 כוסות ביום.25% מהציבור אינו שותה קפה כלל. לא נמצאו הבדלים מובהקים בהרגלי שתיית הקפה בין נשים וגברים ושליש מהאוכלוסיה מעדיפים לקיים פגישה חברתית או דייט בבית קפה.

 

ק

קפאין – הקפאין הוא חומר הממכר והממריץ המצוי בקפה.הקפאין מונע מאדנוסין להשתחרר במוח בזמן עייפות וכך משפיע וגורם לערנות והאצת קצב הלב.

קפוצ'ינו – משקה קפה המורכב משליש כוס קפה, שליש כוס חלב חם ושליש כוס קצף חלב.

קרמה – מיצוי השומנים והסוכרים בקפה, מופיע כקצף הצף על פני האספרסו מיד לאחר ההכנה

 

ת

תערובת – שילוב של מספר זני קפה שונים על מנת לקבל תוצאה מסויימת.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to top